- 0 kr
Om Butiken
Mitt i centrala Lund hittar du Hasselgrens Glas & Porslin. En anrik butik som funnits på samma ställe sedan 1898. I butiken finns ett stort sortiment av inredningsprodukter och husgeråd från många kända varumärken. Här finns något för alla tillfällen och smaker. Vi som arbetar i butiken har lång erfarenhet i branschen och hjälper gärna till!
Hasselgrens historia
Hasselgrens öppnade sina portar på Skomakaregatan 1 första gången år 1898. De kunder som steg över tröskeln då gladdes säkerligen åt god funktion och skönhet precis som vi gör idag. Utbudet var detsamma som idag, tallrikar, koppar, glas bestick och prydnadsföremål, men deras utblick var på många sätt annorlunda. Gustaf Löwegren öppnade butiken 1898 men överlät den redan 1903 till den f.d. dekorationsmålaren och badmästaren David Hasselgren som gav butiken dess nuvarande namn. Han var en troende man med ett stort samhällsengagemang, en lundaprofil som etablerade butiken och gav den ett anseende. Efter drygt tio år bjöd han in sin svärson Oskar Emanuelsson att bli delägare. Oscar Emanuelsson, som var handelsutbildad i Tyskland och England såg till att ordentligt utvidga omsättningen genom att få sjukhusen och kaféerna till kunder. Han byggde dessutom upp en uthyrningsverksamhet där privatpersoner kunde hyra serviser. Dottern Britta Eriksson var den enda av Oskars barn som arbetade inom företaget. Britta började 1948 som affärsföreståndare i samband med att David Hasselgren drog sig tillbaka. 1957 tog hon över ansvaret för hela verksamheten då Oskar Emanuelsson drabbades av sjukdom. Vid Oskar Emanuelssons frånfälle 1966 bestämde sig hans barn för att sälja butiken. Köparen hette Lennart Hansson. Lennart Hansson hade arbetat sig upp från kontorist till ägare av butiken Porslin Ericson på Stora Södergatan i Lund. När han övertog Hasselgrens hade han redan arbetat närmare tjugo år i branschen. Under Lennart Hanssons ledning påbörjades arbetet med att göra Hasselgrens till en modern butik. Lokalerna byggdes om, sortimentet breddades och Hasselgrens blev medlem i butikskedjan DUKA, där Porslin Ericsson hade varit medlem sedan starten 1962. Butiken drivs numera som en fristående butik i samma anda som tidigare, en butik med ett stort brett sortiment och med bra service.
Historien om mjökkannan
Under sin uppväxt fick Britta Eriksson och hennes syskon ofta höra sin morfar David Hasselgrens berätta historien om mjölkkannan som gick sönder. Med hjälp av Britta Eriksson och hennes syster Ingrid Flocks minnesanteckningar förflyttar vi oss till Lund runt förra sekelskiftet.
Fru Olga Löwegren, gift med David Löwegren, grundare av Gustaf Löwegren och C:is Glas och Porslinshandel 1898, berättade för sin son: “En förmiddag våren 1903, kom en kund in i affären. Det var en herre i medelåldern, han såg vemodig och ledsen ut. Han hade några skärvor av en tillbringare och frågade om vi hade en liknande eller möjligtvis kunde skaffa en. Han omtalade då att hans lilla flicka slagit sönder tillbringaren och hennes styvmor skulle inte veta av missödet. Därför bad han, att, om vi kunde skaffa en av samma sort så blev vreden hos styvmodern inte så stor. Jag var vid tillfället ensam i affären och kunde därför inte på eget bevåg lämna besked. Då jag såg att kunden blev ledsen omnämnde jag, att vi stod i begrepp att lämna affären, därför skaffade vi inte hem fler varor. Fru Löwegren visste vid tillfället inte vem mannen var men han gjorde uppenbarligen ett starkt intryck. Så starkt att hon lovade att ha hem en ny kanna så snabbt det bara gick, trots att hon visste att de var på väg att sälja butiken. Efter några dagar kom kunden åter. Han frågade då om affären fortfarande var till salu. Han presenterade sig som badmästare på lasarettet, han hette David Hasselgren och sade sig vara trött på sitt påfrestande arbete. Han tänkte sig överta en affär vid ett passande tillfälle. Måhända denna olycka med bringaren skulle vara den förmedlande länken.